Juuri nyt on aika valutaa mahlaa, huhti-toukokuussa maanpinnan sulaessa ja auringon paistaessa.

Koivun mahlaa on kerätty janojuomaksi kautta historian, myös sen vitaalisoiva vaikutus on huomattu ja mahla on muuttunut arvojuomaksi. Kansanperinteessä parhailla mahlapuilla saattoi olla nimet aivan kuin lehmillä 🙂

Mutta mitä se mahla oikein on? Mahla on lehtipuiden johtosolukoissa kasvukauden alussa virtaavaa maitiaisnestettä, joka on ollut varastoituneena talven ajan puun juurissa. Mahla on kuin puiden ternimaitoa, ensievästä. Tietokirjailija Sinikka Piipon mukaan mahlaa on käytetty jopa äidinmaidon korvikkeena! Mahla maistuu koivusta riippuen joko yrttiseltä tai ei miltään. Mahla on kuin taikajuomaa, se voi olla kuin tavallista hyvää vettä hyväätekevine vaikutuksineen.

Mahlan vaikutuksia ja mitä se sisältää?

* lievittää nivel- ja reumavaivoja

* luonnon omaa eliksiiriä nuutuneeseen oloon

* Keski-Euroopassa sitä käytetään kehon puhdistamiseen kuona-aineista

* mahla on suurimmaksi osaksi vettä

* kuiva-aineita on vain 1-2 %, joista puolet fruktoosia ja puolet glukoosia

* omena- ja sitruunahappoa

* C-vitamiinia

* kaliumia, kalsiumia, sinkkiä, seleeniä

Hiven- ja kivennäisaineita on vähän, mutta ne ovat nopeasti imeytyvässä muodossa.

Miten valita koivu mahlan valuttamiseen?

* koivun tulisi olla halkaisijaltaan vähintään 20 cm rinnan korkeudelta

* valitse ensisijaisesti koivu, josta aiot luopua muutaman vuoden päästä, sillä vuosittainen mahlan

valutus heikentää koivua, älä siis valitse pihasi kauneinta ja mieluisinta koivua!

* valitse koivu puhtaalta kasvupaikalta, koivu saattaa kerätä raskasmetalleja mahlaan

Miten valutan mahlaa?

* tee valutusreikä varjon puolelle

* poraa poranterällä, joka on valutusputkea hieman isompi halkaisijaltaan

* tee poraus koivun tyvestä ylöspäin noin 20 cm korkeudelle, ylempääkin onnistuu

* poraa hieman yläviistoon

* Poraa 2-5 cm syvä reikä

* laita reikään valutusputki, esim. notkeaa muoviletkua

* laita putken pää ämpäriin tai isoon kanisteriin kannen tai korkin läpi

* tarkista tilanne vähintää aamuin-illoin, ja tyhjennä astia vaikkei se olisi täynnä

Miten käytän ja säilytän?

* siivilöi mahdolliset roskat pois

* mahla säilyy jääkaapissa 2 pv, älä unohda lämpimään, koska mahla pilaantuu nopeasti

* pakasta mahla pulloissa

* jano-, alkujuomana, smoothien nesteenä, voi laimentaa mehuja, shottina

Jotkut käyttävät mahlaa ruuanlaitossa tarvittavana nesteenä, mutta itse pidän mahlasta juotuna ”raakana”

Varoituksia

* mahlan valuttaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, kysy maanomistajan lupa

* mahlan sisältämä salisylaatti voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Toisaalta mahlaa on käytetty siedätyshoitona koivun siitepölyallergiaan, mutta hoito on silloin aloitettu ennen siitepölykautta ja sitä on jatkettu kauden aikana.

Villiyrttiohjaaja Eeva-Maija Lindqvist

puh. 0400 697 867

posti@juhlatalovillamathilda.fi