MetsäHoitaa blogi
Blogikirjoitukset:
Koivun mahla – lisäaineeton, kotimainen superjuoma
huhtikuu 20 2021
Juuri nyt on aika valutaa mahlaa, huhti-toukokuussa maanpinnan sulaessa ja auringon paistaessa.
Koivun mahlaa on kerätty janojuomaksi kautta historian, myös sen vitaalisoiva vaikutus on huomattu ja mahla on muuttunut arvojuomaksi. Kansanperinteessä parhailla mahlapuilla saattoi olla nimet aivan kuin lehmillä 🙂
Mutta mitä se mahla oikein on? Mahla on lehtipuiden johtosolukoissa kasvukauden alussa virtaavaa maitiaisnestettä, joka on ollut varastoituneena talven ajan puun juurissa. Mahla on kuin puiden ternimaitoa, ensievästä. Tietokirjailija Sinikka Piipon mukaan mahlaa on käytetty jopa äidinmaidon korvikkeena! Mahla maistuu koivusta riippuen joko yrttiseltä tai ei miltään. Mahla on kuin taikajuomaa, se voi olla kuin tavallista hyvää vettä hyväätekevine vaikutuksineen.
Mahlan vaikutuksia ja mitä se sisältää?
* lievittää nivel- ja reumavaivoja
* luonnon omaa eliksiiriä nuutuneeseen oloon
* Keski-Euroopassa sitä käytetään kehon puhdistamiseen kuona-aineista
* mahla on suurimmaksi osaksi vettä
* kuiva-aineita on vain 1-2 %, joista puolet fruktoosia ja puolet glukoosia
* omena- ja sitruunahappoa
* C-vitamiinia
* kaliumia, kalsiumia, sinkkiä, seleeniä
Hiven- ja kivennäisaineita on vähän, mutta ne ovat nopeasti imeytyvässä muodossa.
Miten valita koivu mahlan valuttamiseen?
* koivun tulisi olla halkaisijaltaan vähintään 20 cm rinnan korkeudelta
* valitse ensisijaisesti koivu, josta aiot luopua muutaman vuoden päästä, sillä vuosittainen mahlan
valutus heikentää koivua, älä siis valitse pihasi kauneinta ja mieluisinta koivua!
* valitse koivu puhtaalta kasvupaikalta, koivu saattaa kerätä raskasmetalleja mahlaan
Miten valutan mahlaa?
* tee valutusreikä varjon puolelle
* poraa poranterällä, joka on valutusputkea hieman isompi halkaisijaltaan
* tee poraus koivun tyvestä ylöspäin noin 20 cm korkeudelle, ylempääkin onnistuu
* poraa hieman yläviistoon
* Poraa 2-5 cm syvä reikä
* laita reikään valutusputki, esim. notkeaa muoviletkua
* laita putken pää ämpäriin tai isoon kanisteriin kannen tai korkin läpi
* tarkista tilanne vähintää aamuin-illoin, ja tyhjennä astia vaikkei se olisi täynnä
Miten käytän ja säilytän?
* siivilöi mahdolliset roskat pois
* mahla säilyy jääkaapissa 2 pv, älä unohda lämpimään, koska mahla pilaantuu nopeasti
* pakasta mahla pulloissa
* jano-, alkujuomana, smoothien nesteenä, voi laimentaa mehuja, shottina
Jotkut käyttävät mahlaa ruuanlaitossa tarvittavana nesteenä, mutta itse pidän mahlasta juotuna ”raakana”
Varoituksia
* mahlan valuttaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, kysy maanomistajan lupa
* mahlan sisältämä salisylaatti voi aiheuttaa allergisia reaktioita
Toisaalta mahlaa on käytetty siedätyshoitona koivun siitepölyallergiaan, mutta hoito on silloin aloitettu ennen siitepölykautta ja sitä on jatkettu kauden aikana.
Villiyrttiohjaaja Eeva-Maija Lindqvist

MetsäHoitaa blogi
Blogikirjoitukset:
Kataja pottuilee
huhtikuu 2 2021
Tähän helppoon arjen pelastavaan paistokseen voit käyttää mielijuureksia tai mitä juureksia sinulla sattuu kaapissa olemaan. Kesällä itse lisäilen paistumisen aivan loppupuolella esim. maitohorsman latvoja, nam nam!
Kataja pottuilee
6 hlö
1 kg perunoita
300 g porkkanaa
2 sipulia
5 kynttä valkosipulia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl murskattuja katajanmarjoja (kypsiä mustia) Ei sovi hartsi-allergisille, ei munuaisherkille, ei raskaana oleville.
Ei myöskään säännöllisesti käytettynä pienille lapsille.
2 dl kasvislientä (voi käyttää myös keppisoppaa tai villiyrteistä tehtyä)
Estetiikan nälkäiset heittävät vielä vuokaan pari katajanoksaa, jotka myös samalla maustavat paistosta metsäisen herkulliseksi 🙂
Halutessasi lisää loppuvaiheessa hieman juustoraastetta.
Pese perunat hyvin ja viipaloi ne kuorineen juustohöylällä, näin ne kypsyvät nopeasti. Viipaloi veitsellä porkkanat suht´koht kapeiksi viipaleiksi ja sipulit suuriksi lohkoiksi.
Voitele laakea uunivuoka kevyesti (myös syvä uunipelti käy)joko voilla tai tilkalla oliiviöljyä.
Lado kasvikset, mausteet vuokaan ja sekoittele, että ne sekoittuvat hyvin.
Lorauta oliiviöljyä siksak-kuviolla paistoksen päälle ja lisää lopuksi kasvisliemi.
Laita paistos uuniin 175 C asteeseen noin tunniksi. Loppuvaiheessa voit lisätä hieman juustoraastetta päälle. Kun kasvisten kypsyysaste on lähellä haluttua, katkaise virta ja jätä paistos jälkilämpöön vähäksi aikaa vetäytymään.
Jos haluat kiukkuset perunat, laita maustamisvaiheessa tabascoa!
Tarjoile (villi)salaatin, paistetun tai savukalan kanssa tai minkä tahansa itselle mieleisen pääruoan kanssa.

Aarteena oma kaivo
Yhdessäkin pisarassa heijastuu koko maailmamme: vesi
Herätys, herätys….!!
http://www.juhlatalovillamathilda.fi/uncategorized/heratys-heratys/