MetsäHoitaa blogi

 

Blogikirjoitukset:

Koivun mahla – lisäaineeton, kotimainen superjuoma

 huhtikuu 20 2021

Juuri nyt on aika valutaa mahlaa, huhti-toukokuussa maanpinnan sulaessa ja auringon paistaessa.

Koivun mahlaa on kerätty janojuomaksi kautta historian, myös sen vitaalisoiva vaikutus on huomattu ja mahla on muuttunut arvojuomaksi. Kansanperinteessä parhailla mahlapuilla saattoi olla nimet aivan kuin lehmillä 🙂

 

Mutta mitä se mahla oikein on? Mahla on lehtipuiden johtosolukoissa kasvukauden alussa virtaavaa maitiaisnestettä, joka on ollut varastoituneena talven ajan puun juurissa. Mahla on kuin puiden ternimaitoa, ensievästä. Tietokirjailija Sinikka Piipon mukaan mahlaa on käytetty jopa äidinmaidon korvikkeena! Mahla maistuu koivusta riippuen joko yrttiseltä tai ei miltään. Mahla on kuin taikajuomaa, se voi olla kuin tavallista hyvää vettä hyväätekevine vaikutuksineen.

 

Mahlan vaikutuksia ja mitä se sisältää?

* lievittää nivel- ja reumavaivoja

* luonnon omaa eliksiiriä nuutuneeseen oloon

* Keski-Euroopassa sitä käytetään kehon puhdistamiseen kuona-aineista

* mahla on suurimmaksi osaksi vettä

* kuiva-aineita on vain 1-2 %, joista puolet fruktoosia ja puolet glukoosia

* omena- ja sitruunahappoa

* C-vitamiinia

* kaliumia, kalsiumia, sinkkiä, seleeniä

Hiven- ja kivennäisaineita on vähän, mutta ne ovat nopeasti imeytyvässä muodossa.

 

Miten valita koivu mahlan valuttamiseen?

* koivun tulisi olla halkaisijaltaan vähintään 20 cm rinnan korkeudelta

* valitse ensisijaisesti koivu, josta aiot luopua muutaman vuoden päästä, sillä vuosittainen mahlan

valutus heikentää koivua, älä siis valitse pihasi kauneinta ja mieluisinta koivua!

* valitse koivu puhtaalta kasvupaikalta, koivu saattaa kerätä raskasmetalleja mahlaan

 

Miten valutan mahlaa?

* tee valutusreikä varjon puolelle

* poraa poranterällä, joka on valutusputkea hieman isompi halkaisijaltaan

* tee poraus koivun tyvestä ylöspäin noin 20 cm korkeudelle, ylempääkin onnistuu

* poraa hieman yläviistoon

* Poraa 2-5 cm syvä reikä

* laita reikään valutusputki, esim. notkeaa muoviletkua

* laita putken pää ämpäriin tai isoon kanisteriin kannen tai korkin läpi

* tarkista tilanne vähintää aamuin-illoin, ja tyhjennä astia vaikkei se olisi täynnä

 

Miten käytän ja säilytän?

* siivilöi mahdolliset roskat pois

* mahla säilyy jääkaapissa 2 pv, älä unohda lämpimään, koska mahla pilaantuu nopeasti

* pakasta mahla pulloissa

* jano-, alkujuomana, smoothien nesteenä, voi laimentaa mehuja, shottina

Jotkut käyttävät mahlaa ruuanlaitossa tarvittavana nesteenä, mutta itse pidän mahlasta juotuna ”raakana”

 

 

Varoituksia

* mahlan valuttaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, kysy maanomistajan lupa

* mahlan sisältämä salisylaatti voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Toisaalta mahlaa on käytetty siedätyshoitona koivun siitepölyallergiaan, mutta hoito on silloin aloitettu ennen siitepölykautta ja sitä on jatkettu kauden aikana.

 

Villiyrttiohjaaja Eeva-Maija Lindqvist

MetsäHoitaa blogi

Blogikirjoitukset:

Kataja pottuilee

 huhtikuu 2 2021

Tähän helppoon arjen pelastavaan paistokseen voit käyttää mielijuureksia tai mitä juureksia sinulla sattuu kaapissa olemaan.  Kesällä itse lisäilen paistumisen aivan loppupuolella esim. maitohorsman latvoja, nam nam!

Kataja pottuilee

6 hlö

1 kg perunoita

300 g porkkanaa

2  sipulia

5 kynttä valkosipulia

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl murskattuja katajanmarjoja (kypsiä  mustia)  Ei sovi hartsi-allergisille, ei munuaisherkille, ei raskaana oleville.

   Ei myöskään säännöllisesti käytettynä pienille lapsille.

2 dl kasvislientä (voi käyttää myös keppisoppaa tai villiyrteistä tehtyä)

Estetiikan nälkäiset heittävät vielä vuokaan pari katajanoksaa, jotka myös samalla maustavat paistosta metsäisen herkulliseksi 🙂

Halutessasi lisää loppuvaiheessa hieman juustoraastetta. 

Pese perunat hyvin ja viipaloi ne kuorineen juustohöylällä, näin ne kypsyvät nopeasti.  Viipaloi veitsellä porkkanat suht´koht kapeiksi viipaleiksi ja sipulit suuriksi lohkoiksi.

Voitele laakea uunivuoka kevyesti (myös syvä uunipelti käy)joko voilla tai tilkalla oliiviöljyä.  

Lado kasvikset, mausteet vuokaan ja sekoittele, että ne sekoittuvat hyvin.

Lorauta oliiviöljyä siksak-kuviolla paistoksen päälle ja lisää lopuksi kasvisliemi.

Laita paistos uuniin 175 C asteeseen noin tunniksi.  Loppuvaiheessa voit lisätä hieman juustoraastetta päälle.  Kun kasvisten kypsyysaste on lähellä haluttua, katkaise virta ja jätä paistos jälkilämpöön vähäksi aikaa vetäytymään.

Jos haluat kiukkuset perunat, laita maustamisvaiheessa tabascoa!

Tarjoile (villi)salaatin, paistetun tai savukalan kanssa tai minkä tahansa itselle mieleisen pääruoan kanssa.

BLOGI

Aarteena oma kaivo

 

Aitanpolulla asteleva emäntä tulee kaivolta vesiämpärin kanssa. Tässä klassisessa Suomi-idyllissä on myös nykyaikaisuutta, kunhan ymmärrämme veden ja erityisesti kaivojemme arvon. Miljoona suomalaista juo kaivovettä. He voisivat olla koko maailman eliittiä tässä suhteessa – paitsi että vain joka viides huoltaa riittävästi elämän eliksiirinsä lähdettä, kaivoaan.

Oma kaivo on edelleen monen perheen elinehto.  Oli kesä tai talvi, oli sähkö tai ei, niin omasta kaivo tuottaa elämän edellytyksen. 

Omaa rengaskaivoa kannattaa arvostaa ja huoltaa ruokavesilähteenä, eikä käyttää vain saunomiseen tai puutarhan kasteluun.  Suhteellisen vähäisellä huoltamisella rengaskaivo palvelee lähes ikuisesti eikä tarvitse maksaa vesimaksua joka kuutiosta. Oma kaivo on turvallinen kunnan vesikriisienkin aikana ja se turvaa veden saannin poikkeusaikana. Hyvän kaivon vesi on laadukasta.

Oma kaivo kuntoon ja sassiin!

Ei ole merkityksetöntä minkä laatuista vettä käytämme.  Jo ajatuskin kaataa kurkkuumme jotain epäluonnollista tai esim. pintavesistä saastunutta vettä saa voimaan pahoin.

Oman kaivon huolto ei ole rakettitiedettä, vaan lista maalaisjärkisiä asioita. Kaivoa ei tarvitse huoltaa kuin harvoin ja koska se vaatii erityisosaamista, se kannattaa teettää ammattilaisella. Kaivonhuoltaminen on vaarallistakin työtä, mutta ammattilaisilla on oikeat työkalut ja osaaminen varmistamaan työturvallisuus. 

Huollossa tarkistetaan mm. etteivät saumat vuoda päästäen kaivoon epäpuhtauksia sade- ja sulavesistä tai puiden juuria,  kaivoon ei pääse pieneliöitä tulvavesin mukana tai huonojen kansirakenteiden vuoksi.  Huollossa tarkistetaan myös ettei kaivon pohjalla oleva humus ole terveysriski eikä hidasta kaivon täyttymistä. Samoin varmistetaan, ettei kaivonpohjalta puutu suodatinsora ja kaivokalkki, joka sitoo veden rautaa.  

Huollossa tarkistetaan myös kaivonrenkaiden kunto ja toimiiko ilmanvaihto ja tarvitaanko kaivon ympärillä suodatinsoraa. Lopuksi vedenlaatu varmistetaan vesinäytteellä. Jos kaivovesi tulee taloon sisälle pumpulla, näyte otetaan valuttamalla pumppu-, boileri ja putkiston kautta, jotta myös niiden ongelmat tulevat tarvittaessa esiin.

 Kuva: Suomen Kaivohuolto Oy

 

Huollettu kaivo tuottaa puhtaampaa, turvallisempaa vettä ja vesi palaa kaivoon nopeammin.

Kuten autosi kohdalla, huolto on hyvä investointi

Huollettu kaivo takaa puhtaan ja raikkaan ruokaveden, huollettu kaivo estää myös kodinkoneiden ja vesitekniikan ennenaikaisen rikkoutumisen.  Veloitukseton kaivotarkastus kannattaa tilata, jos kaivon huollosta on aikaa tai ei ole tietoa milloin se on tehty.  Oman kaivon veden laatu on tarkistettava 3 vuoden välein.  Ammattilaisen tekemän kaivohuollon jälkeen kaivon suuremman tarkistushuollon tarve on noin 10 vuoden päästä.  Rengaskaivojen huolto onnistuu läpi vuoden.

Suomesta löytyy vielä vanhoja mestareiden tekemiä kivikaivoja,  Esimerkiksi Pieksämäen seudulla on noin 100 vuotta vanhoja kivikaivoja, jotka ovat perimätiedon mukaan saman hurjapäisen naisen latomia.  Kivikaivohan rakennetaan kiilaan ja kivien sidosaineena ei ole muuta kuin taidokas ladonta.  Huh Huh! Kivikaivot kannattaa säilyttää, niiden vesi kelpaa hyvin kasteluun, kunhan muistetaan vain huolehtia turvallisesta kansirakenteesta.

Entä jos ei ole omaa kaivoa ja villivettä?

Sinulla tuskin on omaa kaivoa, jos asut ehkä kaupungissa tai sinulle tulee osuuskuntavesi.

Ns. ”kesyn veden” laadun varmistaminen omilla toimenpiteillä on myös suotavaa. Äärimmäisissä tapauksissa on viranomaisilta tullut vedenkeittokehotuksia, joita viime vuosina on ollut turhan usein.  Ilman satunnaisia katastrofejakin, vesijohtovedessä voi olla monenlaisia ongelmia, joista ei välttämättä tiedoteta kuten hometta. Jos on vähänkin epävarma tilanteestaan tai vedessä on omituinen maku (raikas vesi on mautonta!), kannattaa panostaa veden suodattamiseen – niin luontokin tekee villin veden kohdalla.

Tässä tapauksessa suosittelen NSF -sertifioidun vedenpuhdistimen käyttöä keittiön vesihanassa.                    Vedenpuhdistimen laatu on tärkeä, koska sen tekniikka ja innovaatiot takaavat hyvän veden.

Parhaat vedenpuhdistimet poistavat yli 140 haitta-ainetta, jotka ovat mahdollisesti haitallisia terveydelle. Tällaisia ovat mm. lyijy, elohopea, radon ja mikromuovi. Ne pystyvät poistamaan myös lääkeaineita, hormonitoimintaa häiritseviä aineita sekä useita veden desifioinnin sivutuotteita. Parhaat vedenpuhdistimet poistavat myös lähes sataprosenttisesti juomaveden mukana mahdollisesti kulkevista bakteereista ja viruksista aina kolibakteereista rotaviruksiin. Ne pystyvät vähentämään myös tehokkaasti klooria ja kloramiinia, jolloin veden maku, tuoksu ja kirkkaus paranevat merkittävästi.

Esimerkiksi mangaani ei ole suotavaa ruokavedessä, kasveista saatava mangaani ei ole ihmiselle haitallista.

Onkin suositeltavaa hankkia laadukas, sertifioitu vedenpuhdistin (NSF International) keittiön vesihanassa. Kysy halutessasi lisää suoraan kirjoittajalta Eeva-Maija Lindqvist. p.0400 697 687

Jos et tiedä kaivosi kuntoa, tilaa ilmainen kaivon kuntotutkimus Suomen Kaivohuolto Oy.

Lähteet:

suomenkaivohuolto.fi 

Kysy omasta kaivosi tai ruokaveden suodatintarpeestasi veden asiantuntijalta: 

Eeva-Maija Lindqvist 

p.0400 697 687

 

 

 

 

Yhdessäkin pisarassa heijastuu koko maailmamme: vesi

 

Marjastaja on tullut lakkasuolta, otsalla helmeilee hikipisaroita, hän kuulee metsään päästyään sulosointuisen puronlorinan ja löytää lähteen.  Hän juo,  virkistyy ja jatkaa matkaa. Jopa muinainen, ikiaikainen hetki, mutta se sisältää valtavan maailman. Miksi vesi on tärkeä muutenkin kuin janoisena?

Vesi ei ole alkuaine, vaan se on vedyn ja hapen kemiallinen yhdiste. Vedyn palamistuote – vedyn ja hapen yhdiste, divetymonoksidi, vesimolekyyli, vesi.  Sitä on kaikkialla ja kaikessa, sinusta ja minusta suurin osa on vettä. Se on hajutun, mauton ja värittön elämän eliksiiri, jonaka kaikki tietävät. Silti se on mysteeri.

Vesi on kuin energia, sen luonne on virrata. Voit juoda vettä lähteestä, tunturipurosta, mutta et lätäköstä.  Vesi voi olla pehmeää, kovaa, hoitavaa, tuhoavaa, kannattelevaa, liuottavaa, nestettä, lunta, jäätä, höyryä, alijäähtynyttä ja mitä kaikkea vielä?  Vesi voi olla hapan, se voi olla emäs mutta koskaan se ei ole samantekevää.

Maapallo on ainoa aurinkokuntamme planeetoista, jossa on nestemäistä vettä.  Osa vedestä on syntynyt ilmakehän vesihöyrystä maapallon jäähtyessä ja osa on tullut meteoriittien ja komeettojen mukana avaruudesta.

Merien synty

Yli neljä miljardia vuotta sitten olisi saattanut laulu Cherbourgin sateenvarjot olla hittibiisi, sillä silloin vettä satoi yhtäjaksoisesti uskomattomasti satojen miljoonien vuosien ajan.  Silloin olisi ollut helppo olla myös meteorologi 😉

Elämä maapallolla on alkanut vedestä, hengittäminen vedessä oli olemassa useita miljoonia vuosia ennen kuin maaeläimiä edes oli

Vesi vanhin voitehista

Jo Kalevalan kolmas runo tiesi veden taian.  Monipuolinen ja kaikkialla läsnä oleva vesi onkin taianomainen elämän edellytys.   Lisäisin tuttuun lauseeseen ”Maasta sinä olet tullut ja jälleen maaksi sinä olet tuleva” lauseen ”Ja siinä välissä sinä olit vettä”

Tämä suolla tarponut marjastajamme on keskimäärin 60 % vettä, ämpärissä olevat lakat ovat vettä 80-90 %, alla oleva suo on täynnä vettä ja saattaapa vettä vielä sataakin.

Samoin kaikki elävät olennot ovat suurimmaksi osaksi vettä.  Kasvikunnan edustajat ovat myös lähes vettä.  Ihminen voi kuolla nestehukkaan haihduttamisesta riippuen hyvinkin nopeasti, ilman ruokaa ihminen säilyy hengissä jopa useita kuukausia.

Siinä missä vesi hoitaa se voi olla toisessa kohtaa ikävä tuhon tuoja.  Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijan Jukka Virtasen suomennetuin sanoin ”Meri jäljet lyö luontoon, vaot kallioon, ne aalto tehnyt on”

Veden voima murtaa ja uurtaa kallionkin.  Vesi menee myös siitä mistä ilmakin, siksi rakentamisessakin tarvitaan tekniikkaa, tuuletusta, oikeita materiaaleja yms ettei tule ongelmia veden kanssa.

Villivesi on paras janon sammuttaja

Ennen vanhaan, kun rakennettiin katsottiin ensimmäisenä kaivon paikka.   Sanana vesi on suomenkielen vanhimpia sanoja.  Se löytyy lähes samassa muodossa unkarin kielestäkin ”víz”. Vesi-johdannaisia sanoja löytyykin vaikka kuinka paljon paikkojen-, ihmisten nimissä ja sanontoina: Haapavesi, Vesivehmaa, Konnevesi, Vesikansa jne ja ”Ei kannettu vesi kaivossa pysy”.

Ravitsemusasiantuntijat suosittavat, että paras janojuoma on hyvälaatuinen vesi. Ja sellaista on erityisesti kaikki ”villi”, luonnon vesi. Sen ”tuotantojärjestelmä” on miljardeja vuosia vanha, ilman kemikaaleja ja lisäaineita, sokereita tai makeutusaineita.

Missä on veden arvostuksemme, syvä ymmärrys?

Ihminen yrittää keksiä ikiliikkujaa vaikka sellainen on jo olemassa, nimittäin ikivanha veden kiertokulku eli hydrologinen sykli. Vesi kiertää höyrystymällä auringon lämmön vaikutuksesta ylös muodostaen pilviä, jotka sitten aika-ajoin satavat alas joko vetenä tai lumena.  Maankamaralle sataneet vedet tai lumien sulamisvedet virtaavat jokiin, järviin ja meriin osan höyrystyen jo matkalla jälleen ilmaan.  Näin pääpiirteittäin.

Osa taivaalta tullut vesi tai lumesta ja jäästä sulanut vesi imeytyy maaperään.  Tästä vedestä osan käyttävät kasvit ja osa valuu alemmas suotautuen puhtaammaksi ja puhtaammaksi.  Vesi täyttää maanpinnan alta tyhjiä onkaloita, pohjaveden pinta katsotaan olevan siinä kohdassa, josta alaspäin maaperä on täynnä vettä.

Järvien vesissä on eri lämpökerrostumia ja aivan pohjalla läpi vuoden tasaisesti on noin + 4 asteista vettä, jossa talvehtivat mm. sammakot.  Vesistöt ovat tärkeitä yksisoluisille leville, planktoneille, pohjaeläimille, kaloille, hyönteisille, linnuille, nisäkkäille ja ihmiselle.

Valitettavasti ihminen on myös toimillaan rehevöittänyt ja saastuttanut vesiä.  Jokien ja järvien suruton saastuttaminen jätevesillä on onneksi saatu aisoihin mutta yhä esimerkiksi soiden turvekäyttö häiritsee vedenkiertoa.

Vesi on uusi öljy

Vesivarantoja maailmassa on käsittämättömän paljon,  maapalloa vesi peittää 70 %. 97 % vedestä on suolaista merivettä.   Makeaa vettä on 3 %, joista pari prosenttia on jäätiköissä, maa- ja kallioperässä. Vain 1 % maailman vedestä on helposti hyödynnettävissä. Suomen on suhteessa tähän yhteen prosenttiin paratiisi. Meidän on syytä arvostaa asemaamme. 

Suomessa pohjavesistä on käytössä runsas kymmenesosa ja lisää löytyy.  Viimeisin geologiseksi ihmeeksi mainittu on löydetty kymmenen vuotta sitten Kurikasta.

1,5 miljardia vuotta vanhassa rotkossa on valtava pohjavesiesiintymä ehkä Suomen puhtainta vettä. 

Tätä vastaan peilattuna tuntuu hävettävältä, että Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomeen tuodaan vettä enemmän kuin täältä viedään!

Suomen pohjavesivarannot ovat meidän yksi luonnonrikkautemme,  jota löytyy vielä lähes kaikkialta. Ulkomaiset sijoittajat ovat jo kiinnostuneita Suomen vesi-aarteesta. Nyt jos koskaan on Suomen päättäjien oltava tehtäviensä tasalla ja valppaana.

Olemmeko niin hölmöläisiä, että annamme hymyillen luonnonaarteitamme tuosta vain ulkopuolisten hallinnoimaksi. ”Hienoa, pullotuslinja tuottaa kuntaamme parikymmentä työpaikkaa” samalla kun yhteisten pohjavesivarojemme tuottamat miljoonat siirtyvät ulkomaisiin taskuihin. Eikö samaa voisi tehdä vaikka suomalaisella joukkorahoituksella?

Mitä on kaiken pohjalla?

Pohjaveden muodostumiseen vaikuttaa maalaji, myös pohja- ja pintavedet ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa.  Se kaikki on suurta palapeliä.  Vuodenaika vaikuttaa suuresti pohjavesien korkeuteen.  Sadekausina ja sulamisvesien aikaan pohjaveden pinta nousee, kun vastaavasti kuivina, kuumina kausina pohjaveden pinta laskee.

Pohjaveden pinta voi olla maanpinnasta metristä kymmeniin metreihin.  Käytössä olevien pohjavesien lisäksi maaperässä on täysin koskemattomia pohjavesivarantoja, jotka voivat olla tuhansia tai miljardeja vuosia vanhoja.  Niihin päästään käsiksi porakaivoporauksilla.

Pintaan tulevat pohjavedet ovat lähteitä.  Suomalaiset käyttävät vettä noin 150 litraa/päivä henkilöä kohden. Tuli vesi sitten mistä lähteestä (hyvä ilmaisu!) tahansa, niin on aina syytä varmistua veden laadusta.

Tulossa   artikkeli aiheesta: Aarteena oma kaivo.

Kirjoittaja on Villiruoka.info –tiimin jäsen Eeva-Maija Lindqvist

Kaivojen huollon ja veden suodattamisen asiantuntija, hortaohjaaja

p.0400 697 867

 

Herätys, herätys….!! 

http://www.juhlatalovillamathilda.fi/uncategorized/heratys-heratys/